Sunday, August 16, 2015

Amsterdam : Not enough for a one day trip

We got on the bus from Brussels to Amsterdam around 3p.m and  arrived at Amsterdam around 6.30p,m. When we reached there, we have to take a tram from  the bus station to our hostel...the route was quite confusing.. tapi alhamdulillah sampai gak...masa dah sampai kat sana kitorang kena greet dengan receptionist tu baik sangat..dah lah handsome heeee...the room was super comfy and clean..dah macam hotel kot..just hotel with double decker beds hehe...tak sempat nak rest kitorang letak2 barang dan terus keluar pergi cari makan malam...

keterujaan aku masa sampai town ni..siap cakap nak  extend je stay ni...


kedai makan ni paling obvious tahu status halal sebab nama kedainya " Halal Restaurant"  lols...murah pon murah...aku makan mcm kebab kedabak ni pon baru 4 euro (sila jangan convert) anggap jela Rm4 ye

cantiknya Amsterdam Centraal time malam!!!

selesai makan dan jalan-jalan...sesat punya sesat cari tram mana..last2 kitorang jump kat  tram yang last rasanya..nampak tak kekosongan tu..oh by the way... tiket tram ni ada jual ikut jam...so nanti boleh pilih nak beli yang mana





The next day kami pergi free breakfast yang pihak hostel sediakan...just breakfast ringan-ringan jela macam cereal dan roti...tapi yang bestnya pihak hostel siap boleh bagi bekas untuk kita tapau lagi sandwich..sangat jimat!! ok then kami pergi ke airport schipol untuk naik bus ke keukenhoff, the place where it is very suitable to visit during spring...kakak aku dah pergi dulu dengan kawan-kawan dia masa bulan 3 tapi aku pergi hujung bulan 4 which is orang kata lagi blooming nampai bunga tulip  kat situ... but the place is very pack with people..dalam bus yang perjalanan setengah jam tu pon macam sardin..we were lucky enough to get seats...

OK..let the pictures do the talking....

this is just the first part masa mula-mula masuk...cantik sangat2!!

dan lagi...

lagi....

dannnn lagiii....serius sangatlah tak puas lagi..oh and actually banyak kat situ tulis " don't step on the grass" but 80% of the tourist stepped the grass  so kami ni tak lah berapa skema lagi2 aku ni yang memang jenis perhimpunan sekolah pon selalu tuang inikan pula yang  peraturan kecik ni je hiks...



yeay found a windmill!!

tengok ladang kat belakang ni lagilah rasa cantik tahap nak nangis...tapi we didn't have enough time and money for the ride so we just took pictures around the canal...

ok lah dari tak de hehe..oh btw,,the bracelet that I'm wearing I bought it at a carboot sale in london with my sister for 5 pounds..kakak pon beli gak one in blue...





Masa nak balik tu..jangan cakap lah aku punya penat jalan kaki segala dengan tak larat nak explore the whole taman tu...sebab nak rebut tempat duduk punya hal..tah sapa2 stranger aku duduk kat sebelah..luckily perempuan lah kan...dengan perasaan selamba aku tidur dan separa sedar letak kepala dekat dia..but of course dia mengelak..so kepala aku kejap senget kejap tegak...tahap keletihan maximum...

Once da sampai amsterdam, kitorang amek canal ride...but for me...tak lah worth sangat canal ride ni..lebih baik jalan kaki or rent a bike and do like the locals do...fact here in Netherlands is that bicycle is their main transportation compared to cars...kalau kat malaysia ni tak sebahang dan berlengas bila keluar...aku pon nak naik basikal hari2 pergi tempat kerja...

yup kat sini lah cana ride kami amek

muka excited mula2 je..dah tengah2 aku dah ngantok balik..suara guide dia pon aku dah dengan mcm mumbling je

view sikit







Balik tu kami cepat2 naik bus malam untuk sampai ke London...maka bermula lagi 10 jam perjalanan dari Amsterdam ke London...alhamdulillah we had a great trip..total spending2 sepanjang dalam 3 negara ni ialah RM 600++  murah?? kannnn,..ni sebab kami gerak dari London..kalau dari Malaysia memang sakit gak lah....


Tapi serius..memang tak puas hati jalan sekitar europe ni..insyaAllah kalau ada kesempatan memang nak explore lagi bumi Allah ni...

oh btw recently aku baru je balik dari Krabi and it was a blast too...cover asean dulu lah sebab currency malaysia ni tengah jatuh kaw2...sakit weh nak tanggung...tapi orang kata kalau dah rezeki kan...apa yang kita nak Allah akan tolong...

apa apa pon,.yeay I finally completed my europe story...welll 80% of it lah hehe..ada je saki baki london yang aku tak sempat nak cerita,,,ikut mood hihi....



sekian dari saya.....to many more pictures to come...bye!!









1 comment:

Blogger said...

eToro is the best forex broker for beginning and established traders.